TANIK GÖSTERME VE ALINTI YAPMA


    Bir düşünceyi savunmak, doÄŸruluÄŸunu kanıtlamak için aynı görüşü paylaÅŸan, destekleyen bir kiÅŸinin -kimi zaman karşıt görüşün yanlısı bir kiÅŸi de olabilir- yazılarından veya konuÅŸmalarından alıntı yapmaktır. Tanıklığına baÅŸvurulan kiÅŸinin sözü edilen konuda yetkin olması gerekir. Yazar, bu yetkin kiÅŸinin sözünü ya kendi sözü hâline getirir (dolaylı anlatım) ya da sözünün tamamını veya bir bölümünü tırnak içinde vererek kullanır (doÄŸrudan anlatım).


Tanık gösterme iki yolla gerçekleşir: Yazar, ya tanığın sözünden yola çıkarak, onun inandırıcılığına dayanıp düşüncelerini geliştirir ya da kendi görüşünü belirttikten sonra tanığa başvurarak düşüncesini inandırıcı kılmaya çalışır. Tanık gösterme atasözleriyle de yapılır.


Yazıda tanık göstermeye ve alıntılamaya baÅŸvurulmasının nedeni, öne sürülen düşüncenin inandırıcı olmasını, kanıtlanmasını saÄŸlamaktır. Bu yüzden atasözleri, özdeyiÅŸler düşünceyi inandırıcı kılmak için kullanılabilir.  

ÖRNEK:


Herkesi her yönüyle bağışlamak bir bakıma herkesi kendinden küçük görmek, kendini herkesten büyük görmek değil midir? Küçüktür, ne yaptığını, ne dediğini bilmez, bağışla; diye diye kişi kendini ne kadar çok yüceltir. Atalarımız boşuna dememişler: "Bağışlamak büyüklüğün ünündendir." Dahası herkesi bağışlamak, biraz olsun tanrısallık, insanüstülük sınavında bulunmak değil midir?

Yazar bu paragrafta düşüncesini inandırıcı kılabilmek için atasözünden yararlanma yoluna gitmiştir.



Edebibilgiler.com 2009 ©  Her hakkı saklıdır.