ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM


    Bu teknikte yazarın amacı, okuyucuyu bir olay içinde yaÅŸatmaktır. Bu tekniÄŸe hikâye etme de denir. Olay akışı vardır. Olaylar birbiri üzerine geliÅŸir ve zaman durmadan geçer. Genellikle haber kipleriyle çekimlenmiÅŸ yüklemler kullanılır. ... geldi, ... anlatmış, ... maviydi v.b.

   Bu teknikle yazılmış bir parçanın en önemli iki özelliÄŸi: Zaman akışının olması ve parçanın bir öyküden veya romandan alınmış izlenimi vermesidir.

   Ã–yküleme yöntemi roman ve öykü gibi olay esaslı türlerde kullanılır. Bu teknik düşünce yazılarında pek görülmez.

   Bir durumdan baÅŸka bir duruma geçiÅŸi, hareketli bir yaÅŸam kesitini bir olaya baÄŸlı olarak anlatma yöntemidir. Öykülemelerde amaç, okuyucuyu olayların içinde yaÅŸatmaktır. Yani okuru, öykünün kahramanlarından biriyle özdeÅŸleÅŸtirerek kendini onun yerine koyarak (empati ile) bir görüşü benimsetmektir.

   Olay, öykünün belirleyici özelliÄŸidir. Olaysız hiçbir anlatım öykü sayılamaz. Olay; insanların başından geçen, az rastlanan, merak öğesi uyandıran giriÅŸ, geliÅŸme (düğüm) ve çözüm bölümleri bulunan anlatımlardır. Günlük konuÅŸmalarımızda "Bak ne oldu..." diye baÅŸlayan tüm anlatımlar, güldürücü fıkralar, anekdotlar birer öyküdür.

   Ã–ykülerin hemen tamamı konuÅŸmaların arasında anlatılır ve bir örnek niteliÄŸi kazanır. Bu nedenle ana düşünce bulunurken: "Bu öykü, hangi iddiayı (savı) inandırıcı kılmaya yarayan örnek olabilir?" sorusuna yanıt aranır.


Özellikleri

1.Olay, kişi, mekân ve zaman ortak öğeleridir.

2.Olaylar birinci şahsın ağzından anlatılabilir.(Anlatıcı olay kahramanlarından biridir)

3.Sanat metinleri öyküleyici anlatımla yazılır.

4.Olaylar ilahi bakış açısıyla anlatılabilir.

5.Olaylar 3.şahsın ağzından anlatılabilir.(Olan biten bir kamera sessizliğiyle izlenip anlatılır

6. Kişi, mekân ve zaman olay ve olay örgüsünü oluşturmak için kullanılan ögelerdir.

7.Öyküleyici anlatım hikâye, roman, anı, söyleşi, görüşme(mülakat) gibi metin türlerinde kullanılır.

8.Öyküleyici anlatımda bir olayın olması şarttır.

9.Yaşanmış olaylarda olay zincir, kurgulanmış olaylarda olay zinciri vardır.

10.3.Şahıs anlatımda anlatıcı her şeyi bilir.

11.Öyküleyici anlatım sanat metinlerinde ve öğretici metinlerde kullanılır.

12.Sanat metinlerinde anlatıcı kurmaca kişi öyküleyici metinlerde ise gerçek bir kişidir.

13.Kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır.


Örnek 1:


    "Odada tıknaz, orta yaÅŸlı biriyle karşılaÅŸtım. Ãœstü başı periÅŸandı; ama pek heybetli bir yakalık takmıştı. Sesinde, tepeden bakıyormuÅŸ gibi bir hava, davranışlarında kibar bir iÅŸ yapıyormuÅŸ gibi anlatılmaz bir hal vardır. bu kiÅŸi Mr. Micawber'di. "Bu akÅŸam uÄŸrayıp en kestirme yolu göstermekten mutluluk duyacağım." dedi. Sonra ÅŸapkasını giydi. Bastonu koltuÄŸunda, bir türkü mırıldanarak uzaklaÅŸtı."


Örnek 2:

Sofraya hep birlikte otururduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına, ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik. Babam bağdaş kurarak baş köşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı. Karşısında annem otururdu. Babam, yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.


Örnek 3:

Dalkavukları Büyük İskender'i: Tanrı'nın oğlu olduğuna inandırmışlar. İskender bir savaşta yaralanmış. Yarasından kan aktığını görünce çağırmış dalkavuklarını: "Bu ne?" demiş. "Mis gibi insan kanı değil mi?"



Edebibilgiler.com 2009 ©  Her hakkı saklıdır.